Veelgestelde vragen

Kan ik LEEMLA leemstructuurverf met de roller aanbrengen?
LEEMLA leemstructuurverf laat zich het beste verwerken met een blokkwast. Met de roller is het niet baanvrij te verwerken. De overlappende banen geven strepen (rails). Gebruik dus een goede blokkwast, geen wegwerp kwast. We hebben een aantal kwasten getest en de goed bevonden kwasten zijn te koop via de webshop. Deze blokkwasten zijn geschikt voor watergedragen verven en verliezen hun haren niet. Ze nemen meer verf op zonder te “verstoppen”.

TIP: het is handig om ook een kleinere platte kwast (25 mm en/of 50 mm breedte) te gebruiken om de randen en hoeken te schilderen. Deze kleinere kwasten zijn te koop in onze webshop.

TIP: Je kunt wel een structuurroller gebruiken om de kwaststructuur te verminderen. Na het aandrogen van de leemverf (ca. 5 min.) kan het fraai zijn om de kwaststrepen weg te rollen met een droge, niet verzadigde, structuur verfroller. Deze verfroller is te koop in onze webshop. Het uiterlijk wordt dan regelmatiger en de zandkleuren komen dan mooi naar voren. Wil je een wat ruiger uiterlijk dan is narollen niet nodig.

Welke gereedschappen en materialen heb ik allemaal nodig om te schilderen met LEEMLA leemstructuurverf?
Je hebt een goede blokkwast nodig, die we verkopen via de webshop. Het is handig om ook een kleinere platte kwast (50mm breedte) te gebruiken om de randen en hoeken te schilderen. Andere materialen die handig zijn:

– Schone verfemmers (inhoud 5 ltr. of 10 ltr.) om de leemverf in aan te maken

– Verfmixer te monteren op een (accu)boormachine

– Schilderstape om de muurvlakken strak te kunnen schilderen

– Afdekfolie of afdekdeken om de grond of andere delen af te dekken tegen spetters

Struktuurroller om de kwaststructuur te verminderen. Na het licht aandrogen van de leemverf (ca. 5 min.) kan het fraai zijn om de kwaststrepen weg te rollen met een droge, niet verzadigde, structuurverfroller. Het uiterlijk wordt dan regelmatiger en de zandkleuren komen dan mooi naar voren. Wil je een wat ruiger uiterlijk dan is narollen niet nodig.

– Kleinere platte kwast (50mm breedte) te gebruiken om de randen en hoeken te schilderen.

– Muurvuller om gaatjes/oneffenheden te vullen.

Hoeveel LEEMLA leemstructuurverf heb ik nodig?
Het verbruik is 245 gr. verfpoeder per m2. Dit is een gemiddelde; het verbruik hangt af van de schilderstechniek, de structuur en zuigkracht van de ondergrond. In de regel zijn 2 lagen verf nodig voor een egaal en dekkend uiterlijk. Voor de verpakking van 3 en 5 kg. geldt het volgende verbruik:

– 3 kg. volstaat voor ca. 12 m2 (1 laag)

– 5 kg. volstaat voor 20 m2 (1 laag)

Rekenvoorbeeld: Stel de te schilderen wand is 4 m. lang en 2,60 m. hoog. De ondergrond is regelmatig en licht zuigend. Hoeveel LEEMLA leemstructuurverf heb ik dan nodig?

Antwoord: het oppervlak is 10,4 m2 (4 x 2,6). Voor 2 lagen heb je dus 20,8 m2 te schilderen. Per m2 heb je 245 gr. droge verfpoeder nodig. Voor 20,8 m2 heb je dus 5096 gr. (20,8 x 245) nodig. Afgerond dus 5 kg. droge verfpoeder. Je kunt dus een zak van 5 kg. LEEMLA leemstructuurverf bestellen.

Draagt LEEMLA leemstructuurverf bij aan de akoestiek?
De structuur van LEEMLA leemstructuurverf helpt het geluid te breken. Dit wordt ook wel diffusie genoemd. Het zorgt ervoor dat het geluid breekt en niet als echo terugkomt. Het geluid breekt als het ware in kleine deeltjes, zodat de nagalm in een ruimte minder is. LEEMLA leemstructuurverf draagt bij een de beleving van rust in de ruimte. Het ruwe oppervlak doet de ruimte klinken alsof die gestoffeerd is. Geen holle badkamer effecten meer! Wil je meer akoestieke voordelen van leem ervaren dan is een dikke stuclaag van leem aan te bevelen (1-3 cm). Door de massa wordt het geluid geabsorbeerd.
Verbetert LEEMLA leemstructuurverf het binnenklimaat?
Door het open karakter van leem draagt leem bij aan een prettig binnenklimaat. Als er veel vocht in de lucht zit, neemt leem dit op en het staat het vocht weer af wanneer de lucht droger is. Leem heeft een accumulerende werking en creëert een constante luchtvochtigheid die gezond is en comfortabel aanvoelt. Het accumulerend vermogen van leem is het grootst in dikke lagen van 1-3 cm. In de vorm van basisleem of leemfinish stucwerk. LEEMLA leemstructuurverf wordt in relatief dunne lagen aangebracht en zal een minimaal positief effect hebben op het binnenklimaat. De dunne laag heeft onvoldoende massa om veel vocht op te slaan. LEEMLA leemstructuurverf is dampopen en zal gemakkelijk vocht uit de ondergrond of de omgeving doorlaten. Het zal geen belemmering vormen voor de basisleem of leemfinish om te ademen. Dit in tegenstelling tot sommige kunsthars muurverven, zoals latex/acrylaatdispersie verven. LEEMLA leemstructuurverf is dus een zeer geschikte afwerking op basisleem of leemfinish stuclagen. LEEMLA leemstructuurverf in combinatie met basisleem of leemfinish draagt dus bij aan de verbetering van het binnenklimaat.

Leem en leemverf biedt een lichte bescherming tegen atmosferische vervuiling, zoals elektromagnetische straling.

Een te groot aantal positieve ionen is schadelijk voor onze gezondheid. Bij verblijf in een omgeving die arm is aan negatieve ionen of die vooral ionen met positieve lading bevat, verzwakken de mensen en andere levende wezens: onze weerstand neemt af, de bloedsomloop verloopt moeilijker, en gewoonlijk krijgen we ook ademshalingsmoeilijkheden. Dit fenomeen is ook waar te nemen in slecht geventileerde, met airco (door de airco worden ook negatieve ionen positief geladen) gekoelde kantoorgebouwen. Deskundigen scharen deze klachten in de term sick building syndrome (SBS).

Klei is negatief geladen. Hierdoor kunnen zij positief geladen elementen binden. Tijdens de langsstromende lucht kunnen positieve ionen ontladen worden (ionisatie). De positief geladen ionen die elektronische apparatuur in de lucht brengen, worden ontladen door de leem. Deze eigenschap resulteert in een ontspannen sfeer in de leefruimte.

Waarom is leemverf gezonder dan reguliere (muur)verven uit de bouwmarkt?
Het kiezen voor natuurlijke muurverf in een woon- of werkomgeving wordt steeds populairder. Natuurlijke verf brengt namelijk veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Het bevat namelijk geen chemische oplosmiddelen, conserveermiddelen, is damp-open en bevordert een gezonder leefklimaat.

Vluchtige organische stoffen

Watergedragen (acrylaat) verven bevatten ook chemische organische oplosmiddelen. Dit oplosmiddel vertraagt de droging. Daardoor is de verf beter te verwerken. Langzaam verdampende oplosmiddelen, zoals Texanol, zorgen hiervoor. Dit is een vloeibare organische verbinding (ester-alcohol) en het bevordert de samenvloeien van de verflaag. De stof is irriterend voor de ogen en de huid. Leemverf bevat geen kunsthars, zoals acrylaten, en heeft dus geen organische oplosmiddelen nodig. Leemverf bevat geen acrylaten of solventen wat resulteert in een VOS (vluchtige organische stoffen) vrij product en daardoor bijdraagt aan een gezond leefklimaat en is niet irriterend voor de huid en ogen tijdens het schilderen.

Allergisch contacteczeem

Conserveermiddelen komen voor in alle producten die water bevatten. Zonder conserveermiddel bederft het product door schimmel en bacteriën. De belangrijkste veroorzakers van allergisch contacteczeem door conserveermiddelen zijn cosmetica, toiletartikelen, maar ook door watergedragen lijmen en verven. Verf in poedervorm kan niet bederven, het bevat immers geen water waar schimmels en bacteriën goed in gedijen. Leemverf in poedervorm hoeft om deze reden geen conserveermiddel te bevatten. LEEMLA Leemstructuurverf wordt om deze reden geleverd in poedervorm, door de klant zelf aan te maken met water. Na aanmaken van de verf is deze minimaal 1 dag te verwerken, gekoeld langer, uiteindelijk bederft de leemverf en gaat “rotten” en stinken. Dus niet meer aanmaken dan verwerkt kan worden in 1 dag.

Watervervuiling, microplastics en plastic soep

Bij watergedragen verven is de kans groot dat veel water wordt gebruikt voor het schoonmaken van het gereedschap. Ondanks het feit dat het verboden is en er goede handvatten bestaan om daar anders mee om te gaan, verdwijnt dit afvalwater veelal in het riool met alle gevolgen van dien. De meeste mensen wassen hun kwasten en rollers uit onder de kraan en creëren zo een watervervuilingsprobleem Standaard muurverven bestaan uit acrylaat die vroeg of laat als microplastic in het milieu belanden. Jaarlijks verspreiden zich in Nederland naar schatting 790 ton microplastics vanuit verf naar het milieu. Vreselijke hoeveelheden en onnodig! Er bestaan gezonde alternatieven! Voor veel binnentoepassingen kunnen onschadelijk muurverven gebruikt worden, zoals leemverf. Kwasten met leemverf met een gerust hart schoongemaakt worden met leidingwater onder de kraan. Leemverf is onschadelijk wanneer het in het oppervlaktewater terecht komt.

Hoe weet ik of een ondergrond zuigend is?
Wanneer je een muur gaat schilderen is het van belang om te checken of de ondergrond geen zuigende werking heeft en of vocht snel wordt opgenomen. Dit kun je testen door met een vochtige spons of plantenspuit de ondergrond nat te maken. Wanneer de ondergrond donkerder wordt, betekent dit dat hij vocht opneemt. Dan is de ondergrond dus zuigend. Licht zuigende ondergronden zijn geschikt voor het aanbrengen van leemverf. Of een ondergrond licht of sterk zuigend is, is te beoordelen hoe snel het water bij de test in de ondergrond verdwijnt. Sterk zuigende ondergronden zijn snel droog, licht zuigende ondergronden blijven wat langer nat. Niet zuigende ondergronden blijven continue nat.

Lichtzuigende ondergronden zijn direct met LEEMLA Leemstructuurverf te schilderen zonder voorstrijken. Wanneer je te maken hebt met een sterk- of onregelmatig zuigende ondergrond, helpt voorstrijk je van dit probleem af. Wanneer je zonder voorstrijk zou gaan werken op bijvoorbeeld plafond of muur, krijg je kleurverschil, ga je aanzetten zien en komt de verf in het geheel niet gelijk op de muur, wat kortom geen mooi resultaat geeft.